1. Zet de verwarming lager

De keuze om de temperatuur van de verwarming tijdelijk lager in te stellen kan helpen besparen, bijvoorbeeld ’s nachts of bij langere afwezigheid van huis. Maar hoe beter een woning geïsoleerd is, hoe minder nut het heeft om de temperatuur tijdelijk te verlagen. ’s Nachts koelt de woning af en die moet ’s morgens weer op temperatuur komen. Het is comfortabeler om de temperatuur niet of maar een beetje (bijvoorbeeld 2 graden) te verlagen. Indien er een laag temperatuursysteem in de woning aanwezig is, zoals vloerverwarming, is het raadzaam de temperatuur tijdelijk lager in te stellen.

2. Weekendje weg of op vakantie?

Zet dan de thermostaat extra laag. Zorg wel dat het huis en leidingen vorstvrij zijn. Op deze manier wordt er extra bespaard op de warmtekosten.

3. Voor het naar bed gaan verwarming lager

Zet een uur voor het naar bed gaan de verwarming al lager. De kamer blijft zolang nog wel warm. In tijden van koude wordt aangeraden de temperatuur op 17 graden te houden.

4. Gebruik een slimme thermostaat

Zorg voor een goede klokthermostaat. Er zijn steeds meer thermostaten op de markt die rekening houden met het persoonlijke levenspatroon. Op die manier wordt een huis bijvoorbeeld alleen verwarmd op het moment dat bewoners thuis zijn.

5. Plaats de thermostaat op de juiste plek

Zorg ervoor dat de thermostaat de juiste kamertemperatuur registreert. Hang deze op de juiste plek op. Voorkom dat deze last heeft van tocht of van warmtebronnen zoals een apparatuur of een lamp.

 

6. Zorg voor een goed ingeregelde cv-installatie

Een goed ingeregelde cv-installatie levert naast besparing en meer comfort ook een positieve bijdrage aan een duurzame samenleving. Een goede inregeling kan worden gecontroleerd door alle radiatoren open te zetten en te voelen. Een juiste inregeling zorgt ervoor dat de bovenzijde van de radiator heet is en de onderzijde handwarm. Is dit niet het geval, laat *dan een erkend installateur de inregeling aanpassen. Let op: Kies hierbij voor een gecertificeerde ‘Keurmerk Installateur’, te herkennen aan het logo.

7. Ventileer, maar houd tocht uit huis

Tocht laat warmte ontsnappen en koelt een huis af. Ventileer de woning regelmatig maar kortstondig. Droge lucht is makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht. Zorg dat ramen en deuren niet onnodig (lang) open staan. Sluit bij een opentrap het trapgat af met een deur of een gordijn. Laat bij gebruik van mechanische ventilatie deze niet continue op de hoogste stand staan. Zeker niet in de winter.

8. Sluit de gordijnen

Laat overdag zo veel mogelijk zonlicht binnen. Sluit ’s avonds de (over)gordijnen zodat de warme binnentemperatuur ook lekker binnenblijft. Zorg er wel voor dat de gordijnen niet over de radiatoren en thermostaatkraan hangen. Zorg er ook voor dat er geen bank niet tegen de radiatoren aanstaat. Op die manier kunnen deze de warmte niet goed kwijt.

9. Een koof om de radiator?

Is de radiator omkleed met een koof? Zorg er dan voor dat de koof goed ventileert. Er moet voldoende ruimte aan de onderzijde zijn om koude lucht aan te zuigen en aan de bovenzijde moet er voldoende ruimte/opening zijn om de warme lucht kwijt te kunnen.

10. Voorkom kieren

Rond ramen en deuren ontstaan af en toe kieren. Kit deze af en zorg voor goede tochtstrippen en een brievenbusborstel. Zo wordt voorkomen dat koude wind naar binnen waait en warmte naar buiten ontsnapt.

11. Controleer de warmte-afleverset

Controleer een warmte-afleverset regelmatig op de juiste werking en lekkages. Hiermee worden warmte-onderbrekingen en mogelijke kostbare reparaties voorkomen. Bekijk hier een video over hoe een warmte-afleverset eenvoudig gecontroleerd kan worden.

Als de warmte-afleverset niet wordt gehuurd van SVP, laat* deze dan eenmaal in de vier jaar onderhouden door een gecertificeerd ‘Keurmerk Installateur’!

*Voor huurders bij een woningbouwcorporatie geldt dat het onderhoud via de verhuurder verloopt. Huurwoning? Breng dan eerst de woningbouwcorporatie op de hoogte.

12. Ga mee met de seizoenen

De temperaturen buiten en hoeveelheid zonlicht zijn van invloed op de warmte in huis. Trek op een koelere ochtend een dikkere trui aan in plaats van de verwarming aan te zetten. Dat scheelt al snel een paar graden.

13. Gebruik de douche

Een warm bad nemen is heerlijk, maar verbruikt drie keer zo veel energie dan het nemen van een douche. Spring dus lekker onder de douche in plaats van het nemen van een bad. Let daarbij op de tijd die u onder de douche staat. Hang bijvoorbeeld een speciale waterdichte klok op.

14. Gebruik een waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop kan er flink bespaard worden op het water- en warmtegebruik. Kies ook voor een thermostatische douchekraan. Daarmee kan de juiste temperatuur in een keer ingesteld worden en hoeft de kraan niet onnodig te lopen om de juiste temperatuur in te kunnen stellen.

15. Isoleer het huis

Isolatie houdt het huis warm waarmee direct energie wordt bespaard. Een huis (laten) isoleren kan op veel manieren. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van de vloer en het dak, het isoleren van muren, cv-leidingen en radiatoren. Een aantal van deze oplossingen zijn gemakkelijk zelf te doen. Isolatiemateriaal is te koop bij iedere bouwmarkt en het aanbrengen is relatief eenvoudig. Omdat isolatiemateriaal niet duur is, is de besparing snel terugverdient.

16. Dubbel (HR++) glas

Is er nog enkel glas in huis? Dan kunnen voorzetramen kunnen veel warmte besparen. Nog beter is de keuze voor dubbel glas*. Dit glas houdt de kou buiten en de warmte binnen. * Huurwoning? Neem dan eerst contact op met de woningbouwcorporatie.