Hoe ziet een werkdag van een operator er uit?

In een volcontinudienst werk je als operator met 5 ploegen van 2 man per ploeg. Je werkdag begint met de wachtoverdracht, waarbij bijzonderheden en geplande werkzaamheden besproken worden. Hierna wordt gekeken hoe de bedrijfsvoering ervoor staat en wordt er klein administratief werk verricht. Er worden controlerondes in de ketelhuizen van de BioWarmteCentrale (BWC), de hulpwarmtecentrales en de houtbunker gelopen. Ook wordt elke geleverde lading hout gecontroleerd op vochtigheid voordat deze in de houtbunker wordt gelost. Het verbrandingsproces wordt, indien nodig, bijgestuurd en de emissies worden in de gaten gehouden. Storingen worden als het lukt direct verholpen en anders wordt er in samenspraak met de technische dienst een plan van aanpak gemaakt. Met een ochtenddienst wordt deelgenomen aan het ochtendoverleg, waar de bedrijfsvoering, prestaties, bijzonderheden en storingen worden besproken. Met een middagdienst worden de houtmonsters ingewogen voor analyse op vochtgehalte. De eenheden, zowel hout als gas, worden centraal bediend en bijgestuurd vanuit de regelwacht op de BWC.

Er wordt gewerkt met vier biomassaketels van elk 8,5 MWth (thermisch). Houtsnippers, het restproduct van onderhoud aan bossen door Staatsbosbeheer, worden op een rooster verbrandt en geven de warmte af aan het stadsverwarmingswater. Deze worden om de vuurhaard heen gepompt. Het condensaat van de rookgas-wasser, welke in de rookgasreiniging opgenomen is, kan via een warmtewisselaar ook nog eens 2,5 MWth aan het stadsverwarmingswater afgeven. De rookgassen worden hierbij tot 40° Celsius afgekoeld, waardoor deze ketels een erg goed rendement hebben. Een biomassaketel kan zo, wanneer het hout van goede kwaliteit is, een thermisch vermogen leveren van 11 MW. Op de BWC staan 4 biomassaketels en kan het SV-water hier met 41 tot 44 MWth worden verwarmd. Wanneer de warmtevraag groter is dan de BWC kan leveren, dan komen er met de stijgende warmtevraag de HulpWarmteCentrale 1 en “HWC-2” bij. Als de warmtevraag minder is dan de BWC kan leveren, dan wordt deze opgeslagen in Buffertank-3 en weer gebruikt bij een grotere warmtevraag. Hierdoor wordt het stoken van aardgas door de hulpcentrales verminderd.

Testimonials van eerdere trainees

Jan Loots – Trainee – November 2020 gestart met de Traineeship bij SVP.

“Een krachtige start van mijn carrière!”

Ik heb bijna het eerste jaar als Trainee Techniek bij SVP achter de rug. Het is onwijs leerzaam en ik krijg de kans om te leren, ontwikkelen en uiteindelijk te kiezen voor datgene wat het beste bij mij past. Met een achtergrond als HBO-werktuigbouwkunde kan ik mijn ei zeker kwijt in alle facetten die aan bod komen. Als Trainee Techniek loop je het gehele proces door van A tot Z, van offerte tot realisatie tot beheer. Dit betekent dat ik de verschillende afdelingen binnen techniek afga om te leren wat het inhoudt en een bijdrage te leveren. Persoonlijk zou ik alle jonge starters aanraden om te beginnen met een Traineeship, om zo jezelf goed te oriënteren op de markt en je eigen krachten te leren kennen en ontwikkelen.

Hiddo Haanstra – Werkvoorbereider – Juli 2018 gestart met Traineeship bij SVP.

“Het is dan ook erg fijn om aan het eind van de Traineeship samen te kijken in welke rol je uiteindelijk het beste op je plek bent!”

Als Trainee Techniek heb ik mijn weg bij SVP kunnen vinden. Door periodes bij verschillende onderdelen van de afdeling te werken leer je het proces van begin tot eind kennen en begrijp je beter wat er van elkaar verwacht wordt. Daarnaast is het een manier om te ontdekken wat bij je past en wat je leuk vindt. Het is dan ook erg fijn om aan het eind van de Traineeship samen te kijken in welke rol je uiteindelijk het beste op je plek bent! Bij SVP staan er altijd mensen klaar om je te helpen en zijn de lijnen tussen de afdelingen kort, wel zo prettig!

Lou Bakker – Sales Engineer – September 2018 gestart met de Traineeship bij SVP.

“Je krijgt meteen inzicht in de mogelijkheden en waar jouw talenten binnen de organisatie het best tot hun recht komen”

Zelfs na mijn afstuderen in juni 2018 was ik nog heel erg zoekende naar wat ik precies wilde doen. De mogelijkheden zijn heel breed met een technische vooropleiding en ik vond het destijds lastig om mijzelf in te beelden wat precies allemaal tot de mogelijkheden behoorde. Tijdens het Traineeship heb ik voor drie verschillende functies het werk zelf direct mogen ervaren. Je krijgt meteen inzicht in de mogelijkheden en waar jouw talenten binnen de organisatie het best tot hun recht komen. Dit terwijl je veel leert en een belangrijke bijdrage levert aan de organisatie. Daarnaast krijg je rustig de tijd om je collega’s goed te leren kennen en andersom. Terugkijkend een ontzettend leerzaam traject en een cruciaal moment voor de start van mijn carrière.